Termékek Menü

Macska száraztápok

Az ideális macskatáp kiválasztásának szempontjai

Az ideális macskatáp kiválasztása nem ördöngösség, ám némi odafigyelést igényel. Mindannyian a legjobbat szeretnénk a kedvencünknek, így szeretnénk olyan táplálékot biztosítani számára, ami a leginkább szolgálja az egészségének és a vitalitásának a megőrzését. Érdemes tudni, hogy macskatáp és macskatáp között jelentős különbség lehet. Nem szabad elhinni minden szlogent és reklámszöveget, hiszen a legjobbnak kikiáltott macskatáp már nem is feltétlenül a legjobb, ha kicsit alaposabban megnézzük az összetevők listáját. A macskatáp esetében a legfontosabb szempont a fehérje mennyisége, illetve aránya. A fehérje a legfőbb táplálék, ami nélkül elképzelhetetlen az izomzat rendes fenntartása és a belső szervek egészséges működése.

Természetesen minden egyes táp tartalmaz fehérjét kisebb vagy nagyobb mértékben, de a legsarkalatosabb kérdés mégis az, hogy állati vagy növényi fehérjetartalomról beszélhetünk. A macskák természetüknél fogva ragadozók, vagyis az emésztőrendszerük a hús feldolgozásához alkalmas. A macskák rövid emésztőrendszere nem képes megfelelő módon megemészteni és hasznosítani a növényi fehérjéket, így a rossz minőségű macskatápokban található növényi fehérjék gyakorlatilag hasztalan maradnak.

A szójából, gabonafélékből és kukoricából készült macskatáp nem jó választás. Sajnos ezek hosszú távú használata előbb vagy utóbb súlyos betegségekhez vezethetnek; ízületi problémákhoz, a szőrzet hullásához vagy akár vaksághoz is. Ha azt látjuk, hogy a macska vakarózik a macskatáp fogyasztása után, akkor valószínűleg a búzában található glutén tehető felelőssé. A jó minőségű macskatáp akár kétszer annyi hasznosítható tápanyagot tartalmazhat, mint a rosszabb minőségű vetélytársai.