Termékek Menü

Nyakörv, hám, póráz

A kutya és a kutyafelszerelés

Sok kutyának okoz gondot manapság az, hogy ember által előállított eszközöket raknak rá. Bár ez inkább az agresszívabb fajtákra jellemző, a nyugodt kutyák is idegesek lehetnek, ha nem megfelelően használjuk a kutyafelszerelést. Először is milyen felszerelések vannak? A mindenki által jól ismert póráz a leggyakoribb, amelyet jól szoktak viselni a kutyák. A kutyának a nyakörvvel már az első napokban barátságot kellene kötnie, amint egy új családhoz kerül, hiszen a sétáltatáshoz alapvetően szükséges ez a kiegészítő.

A kiskutya persze kezdetben nagy valószínűséggel próbálja majd letépni magáról, és veszettül rázza a fejét, hiszen nincs hozzászokva és veszélyben érzi magát. Aggodalomra semmi ok sincsen ilyenkor sem! Noha kezdetben minden idegszálával nekifeszül, hamarosan már fel sem fog neki tűnni, hogy rajta van a nyakörv. A nyakörveknek több típusát ismerjük. Van a sima csatos nyakörv, a fojtónyakörv, a több részes kutyahám és még pár kiegészítő típusú nyakörv is. A négy hónapnál fiatalabb kiskutyáknál még jól meg kell válogatni a kutyafelszerelést. Nekik csak a csatos nyakörv ajánlott, és igazából ez az egyetlen típus, melyet felügyelet nélkül is nagy biztonsággal rajta lehet hagyni a kutyán.

Mivel a nagytestű kutyák gyorsan fejlődnek, ezért a kutyafelszerelés cseréjére viszonylag hamar lesz szükség. Az erősebb, négy hónaposnál idősebb kutyáknak, melyek már elkezdik rángatni a pórázt, fojtó nyakörvre, vagy szélsőséges esetben szöges nyakörvre és egyéb kutyafelszerelésre is szükség lehet, amíg megtanulják, hogy ezt nem csinálhatják.